KRISESENTERSEKRETARIATET
Mariboes gate 13, 0183 Oslo
Telefon: 905 79 118
E-post: post@krisesenter.com
Org.nr: 971 382 325
STØTT OSS
Vipps til: 22257
Kontonr.: 1607 43 15031
2024 har hatt en dødelig inngang. Sjelden har vi sett så mange drap i nære relasjoner, der de fleste var kvinnedrap eller såkalte partnerdrap. Ansatte på krisesentre er fortvilt, men ikke overrasket over dette utfallet. Vi jobber daglig med de som utsettes for vold av noen som står dem nær. Vi ser hvordan vi som samfunn ikke klarer å forebygge, bekjempe og avverge vold i nære relasjoner. Vi krever politisk handling.
I desember i fjor la Regjeringen fram sin Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Dessverre var dette ingen reell opptrapping i arbeidet mot vold. Den mangler kraftige og konkrete tiltak, samt penger til å utgjøre en forskjell for de voldsutsatte.
Vi kan ikke akseptere at voldsutsatte ikke får den hjelpen og beskyttelsen de har krav på. Krisesentrene har en sentral rolle i kommunenes arbeid med og mot vold i nære relasjoner. En styrking av hjelpetilbud, som blant annet krisesenter, vil også føre til økt forebygging og det er det stort behov for.
For vi vet at voldsomfanget er stort i Norge og at volden koster samfunnet over 90 milliarder i året. Samtidig bruker vi årlig kun 0,5 % av dette beløpet på krisesentertilbudet. Vi krever at det settes av tilstrekkelige ressurser til å styrke krisesentrene og andre lavterskel hjelpetilbud. Det bør jobbes for at statlig finansiering av Norges krisesentre, slik at dagens struktur kan beholdes og videreutvikles. Vi krever at myndighetene iverksetter et realt forebyggingsløft – et oppfølgingsløp som følger innbyggerne gjennom hele livet. Vi krever at voldsutøvere skal holdes ansvarlig for sine handlinger og at deres frihet begrenses, samtidig som vi må gi bedre beskyttelse og rettsikkerhet til de voldsutsatte.
«Ikke én til – stopp menns kvinnedrap» var hovedparolen i årets 8.marstog flere steder i landet. Vi stemmer i, for vi har ikke råd til å la være å handle. Flere av drapene vi har sett i år kunne vært avverget, med tidligere innsats og oppfølging fra politi og hjelpeinstanser, og ikke minst ved samordnet og systematisk forebyggingsarbeid i kommunene. Nå må myndighetene ta ansvar – vi krever politisk handling! Vi kan ikke akseptere at så mange liv blir ødelagt og går tapt i kampen mot vold i nære relasjoner. Ikke én til – for én til er én for mye.
Resolusjon vedtatt på Krisesentersekretariatets årsmøte 2024
Resolusjonen kan også lastes ned HER