Krisesenterloven må tas i bruk på Svalbard

Lyr-tdm (2) (2)
Foto: Tommy Dahl Markussen

Resolusjon vedtatt på Krisesentersekretariatets årsmøte 2017,

Krisesentersekretariatets årsmøte 2017 ber statsråd Solveig Horne iverksette forskriften i Krisesenterloven for Svalbard slik §10 i loven åpner opp for.

Bakgrunnen for dette forslaget er at årsmøtet vurderer at det er et like stort behov for tilknytning til et krisesenter og et hjelpeapparat som følger opp de som er utsatt for vold i nære relasjoner, og da spesielt kvinner på Svalbard, som i Fastlands-Norge.

Svalbard er tradisjonelt sett et mannssamfunn med de konsekvensene det innebærer. Manglende rettigheter og tiltak gjør terskelen, spesielt for kvinner, å bryte ut av et voldelig forhold enda høyere enn den allerede er generelt i samfunnet. Det er f.eks. ikke mulig å få sosialhjelp eller støtte til bolig, da lov om sosiale tjenester ikke gjelder på Svalbard. For å kunne bo på Svalbard må du kunne forsørge deg selv og kunne ta vare på deg selv (Forskrift om bortvisning og utvisning av personer fra Svalbard §1. a og c).

Ektefelle som forsørges av medlem av folketrygden har rett til helsetjenester mens de oppholder seg på Svalbard, men samboere har ikke denne rettigheten. Til tross for at kvinner av utenlandsk opprinnelse som har bodd på Svalbard i mange år, får du heller ikke automatisk oppholdstillatelse i Norge. Utlending som er gift med en nordmann, får ikke oppholdstillatelse i Norge da opphold på Svalbard ikke teller som botid slik som i fastlands-Norge.

Et krisesenter i nord har konkret fulgt opp en kvinne fra Svalbard. Kvinnen opplevde lite støtte i lokalsamfunnet fordi alle kjente voldsutøver. Det var få i hjelpeapparatet hun kunne henvende seg til, og opplevde liten forståelse for sin situasjon. Det var heller ikke mulig for krisesenteret å finne samarbeidspartnere som kunne bistå den voldsutsatte i en reetableringsfase på Svalbard.

Hvis hjelpeapparatet blir forpliktet til å forholde seg til Krisesenterloven, vil dette etter vår mening også tvinge frem en bevisstgjøring om vold i nære relasjoner på Svalbard. I tillegg vil voldsutsatte ha flere rettigheter som bistand og hjelp på lik linje med befolkningen i Fastlands-Norge.

12 720 kommentarer til «Krisesenterloven må tas i bruk på Svalbard»

 1. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 2. Hello there, I found your web site by means of Google even as searching for a similar matter,
  your web site got here up, it appears good. I have
  bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just became alert to your blog thru Google, and
  located that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels.

  I’ll be grateful in the event you continue this in future.

  Many folks can be benefited from your writing.
  Cheers!

 3. I have read a few good stuff here. Definitely worth
  bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you set to make the sort of magnificent
  informative site.

 4. Tilbaketråkk: chloroquine otc
 5. I am extremely impressed with your writing abilities and also with the format to your weblog.

  Is that this a paid topic or did you modify it your self?

  Anyway stay up the excellent high quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 6. hello!,I really like your writing so so much! proportion we communicate more about your article on AOL? I require a specialist in this house to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to peer you. |

 7. Tilbaketråkk: levitra 20 mg
 8. Write more, thats all I have to say. Literally,
  it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw
  away your intelligence on just posting videos to your
  weblog when you could be giving us something informative to read?