Krisesentersekretariatets leder i utstillingen Aktivistene

DSC_0497 (2)

Hva er prisen for å gå til kamp mot urettferdighet? Krisesentersekretariatets leder, Tove Smaadahl, er blant de 36 ildsjelene som er portrettert i utstillingen Aktivistene ved Interkulturelt Museum.

Her portretteres aktivister som har inspirert, mobilisert og brutt ned eksisterende fordommer i Norge. Fotografen bak Humans of Oslo, Iffit Qureshi har portrettert modige aktivister som har trosset motgang, reist seg og fortsatt kampen. Hva gjemmer seg bak engasjementet deres og hvor finner de motet? Iffit Quereshi har samlet bilder, intervju og lydspor av aktivistene.

Tove Smaadahl er portrettert som en som har kjempet kampen for kvinners rettigheter. «Alle kvinner burde prioritere økonomisk uavhengighet. Mange av de kvinnene vi har hjulpet gjennom årene, har vært økonomisk avhengig av sine menn eller partnere. Det begrenser muligheten til å forlate et voldelig forhold. Noen har til og med blitt drept av sine partnere når de har kommet hjem igjen. Økonomisk uavhengighet og fritt valg kan bli et spørsmål om liv eller død»,  sier Tove Smaadahl (utdrag fra utstillingen).

I utstillingen møter du kjente stemmer som MiRA-Senterets leder Fakrah Salimi, Kim Friele, Nora Mehsen og Marte Wexelsen Goksøyr, Arild Knutsen, Per Fugelli og andre idealister som kjemper mot omskjæring av kvinner, vold, dødsstraff, sorteringssamfunn og diskriminering.

Flere står bak initiativ som har ført til lovendringer, men slike kamper koster. Aktivistenes historier rører og engasjerer. Med utstillingen setter Iffit Qureshi søkelys på glemte og levende utfordringer ved det norske samfunnet.

«Da vi først startet å jobbe med familievold, ble vi mistenkt for å være løgnere. Dette var spørsmål omgitt av frykt og tabuer. Vi ble kalt mannehatende feminister og lesbiske. Og vi mottok mengder av hatefulle brev og faks. Men hadde det ikke vært for politisk velvilje og våre frivillige, ville vi aldri klart å hjelpe så mange kvinner som vi har gjort gjennom alle disse årene», sier Tove Smaadahl gjennom utdrag fra utstillingen.

«Likestillingskamp er en rettighetskamp og jeg er glad for at vi minoritetskvinner har ledet vår egen kamp. I dag er vi en del av den norske kvinnebevegelsen og vi har aldri akseptert en marginal posisjon», sier Fakhra Salimi i utdrag fra utstillingen. Nora Mehsen har en klar oppfordring ”Vi har alle et ansvar for å være modige!”

Se utstillingen på Interkulturelt Museum Tøyenbekken 5 fra den 18. januar.
Publisert: 19.01.2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.